Oldtimer kopen

Je bent van plan een oldtimer te gaan kopen. Waar let je op? Wat is de conditie van de oldtimer en wat is een redelijke waarde? Wat de gek er voor geeft?

Helemaal origineel

De verkoper van de oldtimer zal meestal de oldtimer zo positief mogelijk aanprijzen. ‘Alles origineel’ is een vaak gehoorde kreet. ‘Nog in de originele lak’ is ook vaak genoemd. Hoe weet een verkoper dat allemaal? Wij denken dat verkopers dat heel vaak juist niet weten. Wie kent de gehele historie van een oldtimer die meerdere eigenaren heeft gehad in de verschillende decennia?

Historie is bekend

Komt de oldtimer van de eerste eigenaar dan is er nog een redelijke kans dat de historie zo goed als compleet beschikbaar kan zijn. Maar ook dat geeft niet altijd zekerheid omtrent welke behandelingen de oldtimer allemaal heeft ondergaan. Hoe kun je nu als koper kritisch kijken naar een oldtimer?

Oldtimer beoordelen

De eerste indruk geeft al een beeld van het geheel. Ziet de oldtimer er uit alsof hij net uit de showroom komt? Of lijkt het een afgetrapte oude barrel?

Maar laat je niet misleiden door je eerste indruk. Meten is weten geldt ook hier. Om te beginnen kijk goed naar de details. Hoe ziet de lak er uit. Is de oldtimer onlangs overgespoten? Zit er lak op rubbers of andere delen waar geen lak hoort te zitten?

Wat is de staat van de banden? Vertonen de banden (kleine) scheurtjes in de zijkant van de band (wang) dan is dat een teken aan de wand.

Hoe ziet de motorruimte er uit? Is deze van onder tot boven smerig en de motor vol olie? Of ziet alles er glimmend en schoon uit? Een ietwat olie op de motor hoeft geen probleem te zijn, soms ‘zweten’ motoren een beetje. Het is natuurlijk anders wanneer er al een paar druppels olie onder de auto zichtbaar zijn. Neem de oliepeilstok er eens uit en beoordeel de olie? Is die zwart of goudgeel? Of zit er een soort witachtige smurrie aan?

Het interieurs is in originele staat en ziet er als nieuw uit. Gaat dat samen? Meestal niet. Is het interieur vernieuwd? Of tref je duidelijk gebruikssporen aan? Of nog duidelijker: zijn delen ronduit versleten of kapot?

Hoe staat het met de instrumenten en de werking er van. Mooie instrumenten die niet werken zijn van minder waarde.

Wil je een oldtimer beoordelen dan is onze checklist misschien wel handig voor je. Download hier de oldtimer aankoop checklist.