ES-KA

De naam Es-Ka is ontstaan uit de fonetische letterklanken van Swetlika en Kastrupa. Mofa komt van het Duitse “Motorisiertes Fahrrad”, een motor. Vaak ook genoemd ESKA.

Als motorblok werd de 98cc Fichtel & Sachs uit Duitsland gebruikt. Een door vele fabrikanten gebruikt motorblok in die tijd. Fichtel & Sachs leverde naast het motorblok ook voorwiel met speciale naaf en trommelrem en het versterkte Nabu achterwiel met “Torpedo” remsysteem. Andere delen kwamen van andere bedrijven, zoals het voorbeeld het stuur van Magura en de elektrische verlichting van Bosch. De eerste series kregen lederen zadels maar vanaf 1939 werden meer en meer rubberen zadels gebruikt van Duitse merken als Wittkop, Drillastic en Lohmann.

ES-KA fabriek

De Es-Ka Mofa fabriek stond tot 1938 in Eger, Duitsland. Daarna is de grens enigszins verlegd waardoor die plaats in Tsjechie kwam te liggen en nu Cheb heet.

pag 38 Kleine Maschinen

De op MyOldtimer.nl aangeboden Es-Ka Mofa 98 is behoorlijk uniek. Lange tijd wist niemand waar het merk ESKA vandaan kwam. Zelfs de VeteraanMotorenClub wist het niet direct. Tijdens een show in Zuidlaren ontdekte de zoon van de eigenaar een boek waar de Es-Ka in voorkwam. Aan het eind van dat boek staat in een overzicht slechts één framenummer vermeld wat aangeeft in welk jaar de motor is gebouwd. Dat framenummer bleek het framenummer te zijn van deze Es-Ka hierboven afgebeeld. Best wel bijzonder.

pag 114 Klein maschinen

Voor zover bekend zijn er 2 Es-Ka’s in Nederland waarvan 1 gerestaureerd doch niet compleet en deze, nu nog niet gerestaureerd maar wel compleet. In de bijlage de gescande pagina’s uit het boek.

 

Specificaties Es-Ka Mofa 98

Motor: een-cilinder tweetakt Fichtel & Sachs met een twee-versnellingsbak
Boring / Slag: 48 mm x 54 mm
Volume : 98 cc
Prestaties / snelheid: 2,25 pct bij 3.500 tpm .
Carburateur: F & S
Smering: olie mix en benzine 1 : 20
Elektrische uitrusting: magneetvliegwiel Bosch 6 V / 15 W
Inhoud brandstoftank: 5 l
Aandrijving: achterwiel met ketting 1/2 x 1/ 4 ”
Wielen: 26 ” velgen
Banden: 26 x 2.25 ”
Voorrem: trommel , Es-Ka (of F & S)
Achterrem : F & S coaster type Torpedo
Zadel: rubber kussen Drilastik (alternatief Lohmann )
Gewicht: 62 kg
Verbruik : 2.0 l/100 km
Maximum snelheid: 60 km/h .

Bron: originele artikel van Petra Hošťálka

Er is weinig te vinden over Es-Ka. Wat wij gevonden hebben zijn de volgende items. Klik op de afbeelding om naar de betreffende internetlocatie te gaan.

img2_crc!B-19hCgBGk~$(KGrHqEOKisEzS+k07hSBM94HRQ8YQ~~_12