De General Lee uit The Dukes of Hazzard

De General Lee, de bekende oranje auto uit de serie The Dukes of Hazzard, is gebaseerd op een Dodge Charger uit 1969. Deze auto staat bekend om haar welbekende claxon, de politie-achtervolgingen, de stunts en de deuren die dichtgelast zijn. De Dukes-neven, Bo en Luke, klimmen in en uit het raam. De General Lee is in elke aflevering van The Dukes of Hazzard te zien, behalve in de allereerste aflevering Mary Kaye’s Baby.

Herkenbare claxon

Deze nu oldtimer is gelinkt aan General Robert E. Lee, generaal en opperbevelhebber tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Op het dak van de auto staat een de vlag van de Geconfedereerde Staten van Amerika die onder het gezag van Robert E. Lee vielen. De claxon speelt de eerste twaalf noten van het lied Dixie.


We weten niet het exacte aantal General Lee’s gebruikt tijdens het filmen van The Dukes of Hazzard, maar de teller staat op 320 verschillende oranje muscle-cars. Er zouden nog zo’n 17 in leven zijn, in grote en minder grote mate. Gemiddeld werd er één General Lee per aflevering gebruikt.

Echte stunts

De General Lee staat natuurlijk bekend om haar lange sprongen. En alle stunts zijn echt! Met flinke snelheid werd er over een lange schans gereden om tot de legendarische sprongen te komen.

Tijdens het filmen van zo’n sprong werd er tussen de 230 tot 450 kilo aan zandzakken of beton in de kofferbak van de auto gelegd zodat de auto bij het landen niet over de kop vloog. In de loop der tijd bedachten automonteurs dat de voorkant van de auto verhoogd kon worden zodat de wagen niet meer langs de railing kon schuren waardoor het snelheid verloor.

Stuntrijdens die gewerkt hebben voor The Dukes of Hazzard vonden het vliegen door de lucht geweldig, maar het landen was ronduit verschrikkelijk. Het landgedrag van de General Lee was erg onvoorspelbaar en kon je behoorlijk door elkaar laten schudden. Alle auto’s die gebruikt werden tijdens de lange sprongen werden direct afgeschreven.