Waar moet je rekening mee houden bij het verzekeren van je oldtimer?

Een oldtimer verzekeren is niet hetzelfde als het afsluiten van een reguliere autoverzekering, en er gelden vaak speciale voorwaarden. Waar moet je allemaal op letten bij het afsluiten van de juiste autoverzekering voor je oldtimer?

Voorwaarden oldtimerverzekering

Elke verzekeraar stelt weer andere eisen om je oldtimer te laten verzekeren. De belangrijkste voorwaarde is dat je de oldtimer niet als eerste vervoersmiddel gebruikt, maar als twee auto ernaast. Ook mag je per jaar niet meer dan 5000 tot 7500 kilometer rijden. Komt jouw auto hiervoor in aanmerking, dan is een oldtimerverzekering zeer geschikt. Een normale verzekering is namelijk vaak duurder dan een speciale oldtimerverzekering. Bij een normale verzekering is de nieuwwaarde of dagwaarde belangrijk, maar bij een oldtimer kun je niet echt bepalen wat de nieuwwaarde is. Het gaat bij een oldtimer voornamelijk om de taxatiewaarde. Deze taxatiewaarde dient te worden vastgesteld door een taxateur.

De leeftijd van je oldtimer

Hoe oud is jouw oldtimer? Iedere verzekeraar hanteert een andere minimumleeftijd voor de oldtimerverzekering. Je oldtimer dient minimaal 10 tot 30 jaar oud te zijn, afhankelijk van de verzekeraar. Controleer goed of jouw oldtimer binnen de gewenste verzekering valt, en kies zo nodig een andere verzekeraar die jongere auto’s verzekerd. Daarnaast is het meestal ook een eis dat je bent aangesloten bij de FEHAC.

Tevens is de leeftijd van je oldtimer ook belangrijk om te weten of je wegenbelasting moet betalen. Oldtimers zijn sinds 2014 niet meer volledig vrijgesteld van wegenbelasting, maar als je oldtimer op benzine rijdt kun je in aanmerking komen voor een aangepast tarief. Is je oldtimer boven de 40 jaar? Dan hoef je geen wegenbelasting meer te betalen.

Soorten oldtimerverzekering

Er zijn drie soorten oldtimerverzekeringen:

  1. WA-verzekering: de verzekeraar zal alleen de schade die je bij anderen veroorzaakt vergoeden.
  2. WA + beperkt casco: schade die je bij anderen veroorzaakt, maar ook diefstal, brand- of ruitschade wordt vergoed.
  3. WA + volledig casco (allrisk): naast de vergoedingen die gelden voor WA + beperkt casco, wordt ook schade die jij zelf per ongeluk veroorzaakt aan je eigen auto vergoed.

Schade aan je oldtimer

Schade aan je oldtimer wordt door je oldtimerverzekering vergoed op basis van de taxatiewaarde. Deze taxatiewaarde wordt eens in de drie jaar vastgesteld. Meestal betaal je bij de schadeclaim een eigen risico. Dit bedrag is afhankelijk van je verzekering en de premiehoogte. No-claimkorting of schadevrije jaren gaan niet op bij een dergelijke verzekering.

Overige tips voor het verzekeren van je oldtimer

  • Lees de voorwaarden van diverse verzekeraars goed door. Is jouw oldtimer bij alle verzekeraars hetzelfde verzekerd?
  • Controleer hoe je schade kunt claimen, en of je vrije keus hebt waar je je oldtimer laat repareren.
  • Zorg ervoor dat je oldtimer correct getaxeerd is.
  • Gebruik je je oldtimer alleen in de zomer? Dan kun je ervoor kiezen om de verzekering van je oldtimer tijdelijk te schorsen voor de wintermaanden.

Comments are closed.