Oldtimers: een waardevolle investering

Je eigen oldtimer. Gaat bij die gedachte jouw hart ook sneller kloppen? Dan hebben we goed nieuws. Want een oldtimer is niet alleen een leuke, maar ook nog eens waardevaste investering. Wist je dat de waarde van oldtimers de afgelopen zes jaar met 160% is gestegen? Nu wel! In dit artikel vertelt Findio je meer over de mogelijkheden om een oldtimer te kopen.

Creëer een totaalplaatje van de kosten

Een oldtimer wordt helaas niet altijd vanzelf meer waard. Daar gaat vaak wat werk en investeringen mee gepaard. Denk bijvoorbeeld aan het opknappen van de wagen en hem goed onderhouden. Een regelmatige poetsbeurt doet wonderen. Hoe dan ook, het is goed om van tevoren een inschatting van de totale kosten te maken. Wat kost het onderhoud? Wat kosten onderdelen? Etc. Zo creëer je een totaalplaatje en voorkom je een onverwachte kostenpost.

Investeer met liefde en passie

Als je een oldtimer koopt, wil je natuurlijk wel een model waar je gek op bent. Dat gevoel van trots als je erin rondrijdt is onbetaalbaar. En het zorgt ook nog eens dat het ook gemakkelijker is om hem te onderhouden en er goed voor te zorgen. En als de tijd komt om hem te verkopen, kun je er ook nog eens vol passie over vertellen.

Tip: verdiep je van tevoren in de oldtimer markt welke modellen het meest waardevast zijn.

Youngtimer of oldtimer?

Een oldtimer hoeft niet persé heel oud te zijn. Je kunt ook kiezen voor een youngtimer tussen de 15 en 25 jaar oud. Deze zijn vaak goedkoper en de onderdelen zijn gemakkelijker te krijgen. En na 25 jaar? Dan heb je opeens alsnog een oldtimer in je bezit. Win-win!

Uniek vs fabriekswerk

Hoe zeldzamer de auto, hoe hoger de waarde. Hou dit in gedachte wanneer je een klassieker probeert te bemachtigen. Een productie op kleine schaal levert vrijwel altijd meer op dan een wagen waar er honderdduizenden van gemaakt zijn. Daarnaast speelt ook het aantal PK’s onder de motorkap een rol.

Bereid je goed voor

Een oldtimer is dus een aardige investering. Maar dat betekent niet dat jij onnodig veel moet betalen. Lees je daarom goed in (check bijvoorbeeld hoe je de waarde van een oldtimer uitrekent) en laat altijd een (bevriende) expert of derde partij naar de auto kijken. Let hierbij op zaken zoals het aantal originele onderdelen en de staat van onderhoud op alle fronten. En lijkt alles goed te zitten? Dan is het een kwestie van de auto financieren en het papierwerk afronden voordat je zelf achter het stuur van je eigen oldtimer kan kruipen. Een mooi vooruitzicht!

Comments are closed.