Opel P4 restauratie – 1

In deze blogreeks geef ik een zeer subjectief beeld van mijn Opel P4 restauratie.

Opel P4 gevonden en dan…

In 2001 een, zo op de marktplaats foto in goede staat verkerende Opel P4  uit 1936 (en een Mercedes 170V uit 1938), op internet zien langskomen. Een reactie naar de verkoper die kort daarop antwoord dat er al iemand interesse had en zou komen kijken….

Opel P4 en Mercedes 170V restauratieNa wat heen en weer mailen en bellen toch een afspraak gemaakt voor het eerstkomende weekend. En dus dat weekend op tijd vol enthousiasme met een gehuurde autoambulance combinatie richting het oosten van het land. Spannend!

En daar stond de Opel P4 naast een Mercedes 170V in een droge garage. Beide oldtimers zagen er leuk uit en waren te koop.

Aankoop Opel P4

Na wat wikken en wegen, wat onderhandelen en de toezegging dat ik het resultaat na restauratie zou laten zien heb ik beide oldtimers aangeschaft. Met een volle combinatie én een brede smile reden we terug naar het Limburgse.

Mercedes 170V restauratieDe Mercedes 170V kwam uit Rusland en heeft daar blijkbaar dienst gedaan als tractor of als een ander soort boerenwerktuig. Met een aangebouwde trekhaak, radio met antenne en flinke luidspreker en extra grote kachel moet deze oldtimer wel regelmatig gebruikt zijn. Restaureren of verkopen? Wat is het handigste? Eerst maar eens ergens onderdak zetten voor later. Dan zien we wel wat er mee te doen.

Drie jaar later is de Mercedes 170V toch naar een andere oldtimerliefhebber gegaan die er weer een mooie oldtimer van zou gaan maken.

Opel P4 restauratieOpel P4 restauratie

De Opel P4 heeft daarna nog bijna anderhalf jaar onderdak gewacht op aandacht en aanpak.

In 2011 is gelijk na aankoop het interieur al uitgebouwd om de originele bekleding absoluut droog op te kunnen slaan zodat er geen schimmel, muizen of ander ongedierte er in zou gaan wonen. Medio februari 2016 is de Opel P4 in de werkplaats gereden en wordt gestart met onderzoek en demontage waar nodig.

Historie

Taxatierapport Opel P4 19650924De historie van een oldtimer is gewaardeerd gegeven. Bij deze Opel P4 zijn een aantal leuke documenten die een inkijk geven.

Bijvoorbeeld het taxatierapport uit 1965. De heer Arno Fischer heeft de Opel P4, inclusief brandblusser, verbandtrommel, gevarendriehoek en trekhaak, laten taxeren.

Volgens deze Schätzungsurkunde bedroeg de waarde op 24-9-1965 de mooie som van 1320 MDN (de Duitse Mark van de toenmalige DDR). Een koopje lijkt me.

Je kon voor dat geld nog geen bromfiets kopen als ik het goed heb. De koper heeft naar mijn idee toen wel een goede deal gesloten.

Related Posts