Rosco P. Coltrane uit The Dukes of Hazzard overleden

‘Rosco Piiiiiiiiiii Coltrane’ uit The Dukes of Hazzard is niet meer. Acteur James Best is maandagavond op 88-jarige leeftijd overleden.

Rosco P. Coltrane

Vanaf 1979 was Best te zien als sheriff Rosco P. Coltrane in The Dukes of Hazzard. Een sullige sheriff die samen met de corrupte bestuurder Boss Hogg altijd op jacht is naar de neven Bo en Luke Duke. De sheriff kreeg ze nooit te pakken en achtervolgingen van de General Lee, de snelle Dodge Charger uit 1969, de auto van de Duke-neven, draaien er vaak op uit dat Coltrane zijn politie-auto in de prak rijdt.

Rondrijden in oldtimers

De sheriff en zijn baas reden rond in verschillende politie-auto’s waaronder de AMC Matador uit 1974 inclusief sirene en werkende radio. De Matadors waren ex-politievoertuigen van de Los Angelos Police Department. Ook hebben we een Dodge Polara uit 1972 en een Dodge Monaco uit 1974 voorbij zien komen in de serie. Vanaf het vierde seizoen werd Rosco gespot in een Plymouth Fury uit 1978. De Monaco en Fury kwamen uit het wagenpark van de California Highway Patrol units.

Best viel in de serie op door de nadrukkelijke manier waarop hij de naam van zijn karakter uitspreekt: “I am sheriff Rosco P. Coltrane”, en zijn besmuikte lachen.

Longontsteking

Na het stoppen van de serie speelt James Best niet veel meer. Zijn laatste rol speelde hij in 2013, in de film ‘The sweeter side of life’.

Best stierf na een kort ziekbed in de stad Hickory, in de staat North Carolina. Hij had een longontsteking opgelopen en kampte met complicaties.

Bron: NOS