Stichting Autobelangen niet welkom bij 3e rechtszaak

Eind vorig jaar zoekt Stichting Autobelangen vijf kandidaten voor de proefprocessen tegen de Belastingdienst met betrekking tot vrijstelling oldtimer. Op donderdag 26 maart vond het derde proefproces plaats in Den Haag.

Rechtszaak oldtimer op LPG

Ko van Tuijl heeft een Chevrolet C30 uit 1979 op LPG. De auto staat op grijs kenteken waardoor hij niet in aanmerking kan komen voor de overgangsregeling; ook niet als de LPG-installatie eruit wordt gehaald.

De zitting verliep anders dan de eerdere zaken in Breda en Haarlem. Er was maar een half uur voor de zitting uitgetrokken met een enkelvoudige kamer (1 rechter). Als kers op de taart was het bestuur van Stichting Autobelangen ook niet welkom bij de rechtszaak.

Stichting Autobelangen niet welkom

De rechtbank in Den Haag had besloten om geen enkel onderscheid te maken tussen de landelijke zaak en die van enkele individuele oldtimerbezitters met als resultaat een korte zitting. Er konden geen pleitnota’s worden voordragen en Stichting Autobelangen kon het collectief belang van de zaak niet onderstrepen omdat ze niet werden toegelaten tot de rechtzaal.

Door een gedegen voorbereiding was Ko van Tuijl in staat om de keuze voor zijn auto en de onrechtvaardigheid van de wetswijziging compact en kernachtig samen te vatten.

Advocaat Prof. Mr. Tom Barkhuysen van Stichting Autobelangen meldde dat tijdens de zitting ook werd besproken dat een herhaling van deze Haagse zaak voor een meervoudige kamer met méér tijd wenselijk is en misschien ook mogelijk. Dit houdt in dat de stichting zelf alsnog zendtijd zou kunnen krijgen.

Binnen zes weken komt er ofwel een uitspraak danwel de uitnodiging voor een herhaalde behandeling.

Volgende rechtszaak

p dinsdag 21 april zal de volgende rechtszaak plaatsvinden in Arnhem met Ron van de Klashorst (hobbyauto Renault Alpine uit 1987). De zaak van Bart Kouwenhoven met zijn Mercedes W123 diesel uit 1984 in nieuwstaat moet nog worden ingepland worden, vermoedelijk in de zomer.

Related Posts