Vanaf 1 juli 2015 invoering T-rijbewijs voor tractor

Vanaf 1 juli 2015 wordt het T-rijbewijs voor tractoren ingevoerd.

Het T-rijbewijs is een rijbewijs voor landbouw- en bosbouwtractoren (LBT) en motorvoertuigen met een beperkte snelheid (MMBS). Vanaf 1 juli 2015 wordt dit nieuwe rijbewijs ingevoerd. Dit betekent dat je alleen nog op de openbare weg mag rijden met een tractor indien de bestuurder in het bezit is van het nieuwe T-rijbewijs.

Ga je de tractor besturen op bijvoorbeeld een akker dan is het rijbewijs niet nodig. Iedereen vanaf 16 jaar kan een T-rijbewijs behalen.

Trekkercertificaat

Het nieuwe T-rijbewijs gaat het huidige certificaat van vakbekwaamheid, oftewel het trekkercertificaat, vervangen. Iedereen die in het bezit is van dit certificaat krijgt één jaar de tijd (tot 1 juli 2016) om deze om te wisselen voor een T-rijbewijs.

Rijbewijs B

Heb je op 1 juli 2015 het rijbewijs B? Dan kun je 10 jaar na de invoering van de nieuwe wet een rijbewijs voor een tractor krijgen zonder dat je een extra examen hoeft af te leggen. Op de datum dat je rijbewijs verloopt mag je dan een LBT en MMBS besturen. Vernieuw je je rijbewijs na 1 juli 2015 dan zal de categorie ‘T’ automatisch worden bijgeschreven. Na de overgangsperiode van juli 2015 – juli 2025 is het niet meer mogelijk om een rijbewijs B om te wisselen voor een rijbewijs B + T.

Rijden in het buitenland

Wil je in het buitenland rijden op een tractor dan is het noodzakelijk dat je vanaf 1 juli 2015 je rijbewijs B omwisselt voor een rijbewijs B + T. De kosten zijn voor eigen rekening. Duitsland en België hebben bijvoorbeeld hun eigen rijbewijzen voor landbouwvoertuigen.

Rijbewijs C

Haal je na 1 juli 2015 je rijbewijs C, dan wordt de categorie ‘T’ meteen bijgeschreven. Gedurende de overgangsperiode mag je met een geldig C-rijbewijs, zonder dat de categorie ‘T’ expliciet is bijgeschreven, net als bij het B-rijbewijs, een LBT of MMBS besturen.

Oldtimer tractoren

Ook een oldtimer tractor valt onder de categorie LBT en MMBS. Kom je na 1 juli 2015 dus op de openbare weg met je oldtimer tractor dan dien je in het bezit te zijn van het T-rijbewijs.

Heb ik een T-rijbewijs nodig?

Alle bestuurders van LBT die op de openbare weg rijden moeten beschikken over een T-rijbewijs. Er zijn twee uitzonderingen:

  1. LBT’s en MMBS’en die: inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant niet breder zijn dan 130 centimeter en die worden gebruikt voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Deze voertuigen mogen niet zijn voorzien van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken.
  2. Voor heftrucks, die niet breder zijn dan 1,3 m, zonder aanhangwagen of verwisselbare getrokken machine, en die worden gebruikt voor het laden en lossen in de directe omgeving van een fabriekshal of magazijn is geen T-rijbewijs nodig. De scholing voor bestuurders van heftrucks die nu al verplicht is op basis van ARBO-wetgeving blijft gewoon bestaan.

Voor meer informatie over het T-rijbewijs verwijzen we je door naar de website van het CBR. Wil je meer weten over het omwisselen van een trekkercertificaat voor een T-rijbewijs kun je terecht op de website van de RDW.

Related Posts