Oldtimers zijn een betere investering dan huizen

Economische crisis en overheidsmaatregelen zijn niet de meest positieve signalen om een oldtimer te behouden of juist te kopen . Toch zou je wel eens verrast kunnen worden door de waardeontwikkeling van klassieke auto’s.

Sparen

Je geld opzij zetten op een spaarrekening is bijna hetzelfde als het geld in de goot gooien. Banken geven minder rente dan de waardedaling van de Euro goedmaakt. Dus sparen voor een oldtimer zou wel eens een slecht idee kunnen zijn.

Investeren

De door Knight Frank opgestelde rijkdom-index die op zijn beurt weer gebruik maakt van onder andere de getallen van Historic Automobile Group laat zien dat de waardeontwikkeling van oldtimers de laatste jaren veel sneller groeit dan andere zaken zoals onroerend goed, wijn, juwelen en dergelijke.

Waardetoename

De waarde van klassieke auto’s is sinds 2004 jaarlijks met 28% gestegen. Nu, tien jaar later, betekent dat een toename van maar liefst 456%. Stel je eens voor wat de waarde van een oldtimer kan worden als je nog eens tientallen jaren wacht.

Classic Car Index

Bron: The Wealth Report 2014

 

Waardevolle oldtimers

Ben je bijvoorbeeld de gelukkige eigenaar van een goedonderhouden Citroën 2CV 6 uit de jaren ’70? Dan is jouw ‘Eend’ nu, 40 jaar later, het vierdubbele waard. Kocht je deze Citroën in 1976 voor 2350 euro, nu betalen liefhebbers er zo’n 8000 euro voor. Mooie investering.

De experts van Knight Frank raden liefhebbers aan om bijvoorbeeld te investeren in een klassiek Audi Quattro aan. Heeft deze oldtimer ook nog eens meegedaan in de autoracewered dan heb je helemaal een juweeltje te pakken.

Natuurlijk groeien niet alle oldtimers even snel in waarde en er zullen er zelfs zijn die in waarde dalen. Toch kan het de moeite waard zijn om een investering te doen in de aanschaf van een oldtimer. Neem dan vooral ook de kosten mee van stalling, onderhoud en eventueel restauratie.

Beleggen in oldtimers

Wil je meer weten over beleggen in oldtimers? Wellicht is het boek ‘Better than Gold – Investing in Historic Cars‘ iets voor je.

Reageren

We nodigen je graag uit om te reageren op dit bericht. Heb je zelf een oldtimer die flink in waarde is gestegen (of gedaald)? Overweeg je een oldtimer aan te schaffen als belegging? Laat het ons weten.

 • John

  Een aantal jaren geleden heb ik een paar oldtimers gekocht. Geen zeer speciale of zeer zeldzame merken maar gewone Opels uit de vijftiger, zestiger en zeventiger jaren. En als ik zie dat hun waarde stijgt zonder dat ik die oldtimers aanraak dan is dat wel een aardig idee. Wanneer de oldtimers worden opgeknapt of geheel gerestaureerd zou de waardestijging nog wel eens veel groter kunnen zijn. Uiteraard onder aftrek van kosten van stalling, onderhoud en restauratie. Dus wat mij betreft zijn oldtimers een prima en vooral leuk alternatief om wat extra geld mee te verdienen.

  • antoin

   Ik kocht in 2004 een daimler v8 mk2 ,restaureerde twee jaar en maakte er een pracht auto van, omdat ik er bijna niet mee rijdt staat hij al een half jaar te koop voor de kostprijs zonder mijn eigen 2000 uren. ik denk dat uw bewering in de meeste gevallen niet klopt.

   • John

    Hallo Antoin, heb je de Daimler nog? Zo ja. staat deze ook op MyOldtimer.nl?

    • antoin

     Hallo John.ik heb de daimler nog maar ik ben een digibeet en heb een van mijn zoons nodig om hem op my oldtimer te krijgen met de ondersteuning van een van hen heb ik een half jaar geleden de auto op vier auto verkoopsites gezet en alleen reacties gehad van riminelen en enkele handelaren die 30 procent van de taxatiewaarde boden.

     • John

      Als je hem op MyOldtimer.nl zet, met een uitgebreide omschrijving, details over de auto en een aantal mooie foto’s kunnen wij proberen of we meer succes hebben. We zien de advertentie wel verschijnen. Je kunt ons ook de omschrijving en de foto’s mailen naar [email protected] dan plaatsen wij de advertentie gratis voor je.

 • Ton

  Ik ben het met Antoin eens. Het gaat zeer zeker niet altijd op om de waardestijging om te zetten in geld. De waarde kan wel gestegen zijn, maar je moet wel een koper zien te vinden.
  Ik heb al enige tijd een Westfield uit 1991 te koop staan, maar nog geen enkel bod ontvangen.