Oldtimerbanden, koop je online of bij de specialist?

Winterbanden

Met de winter in aantocht worden weer van vele tienduizenden auto’s de banden gewisseld van zomerbanden naar winterbanden. De discussie over het nut van winterbanden duurt voort. De voorstanders claimen dat winterbanden meer grip hebben op de koude ondergrond. Met name op besneeuwde wegen zouden winterbanden veel beter presteren. Tegenstanders houden het meer op een marketingactie van de bandenbranche, want hoe meer weertype afhankelijke banden er verkocht worden hoe beter.

Regenbanden

Hoe zit dat bij oldtimers? Toen ik zelf in de jaren zeventig met mijn Ford Escort de wegen onveilig maakte koos ik bewust voor regenbanden van het toen zeer bekende merk met een parapluutje (UniRoyal). Die banden kleefden zowat aan de weg, met droog en met nat weer. Tegenwoordig hoor je niet meer zoveel over regenbanden maar ze bestaan nog steeds. Ook die van datzelfde bekende merk met het parapluutje.

Online bestellen

Nu wil ik voor mijn Opel P4 uit 1936 nieuwe banden bestellen. Gezien de tijdgeest waarin we leven bestel ik de banden voor mijn auto voor dagelijks gebruik online via een bandensite. Deze banden kun je kiezen op automerk, bandenmaat of bandenmerk en ze worden binnen enkele dagen bij je aan huis gebracht of afgeleverd bij een montagepartner van jouw keuze.

Binnenband

Zo wil ik ook de oldtimerbanden voor de Opel P4 uit 1936 online bestellen en laten afleveren. Even googelen op “band 5.00×16”. En zie daar: bandensites, vergelijk sites, marktplaatsen enzovoort. Ik klik op de eerste vermelding van een bandensite en verbaas me over de prijs van slechts €48,-. Een snelle blik leert dat het hier gaat om een binnenband. Het eerste deel van de zoektocht heeft in ieder geval succes, want inderdaad moeten er ook nieuwe binnenbanden worden gemonteerd.

Buitenband

Nu nog de buitenband vinden. Nou dat valt echter nog niet zo mee. Motorbanden genoeg in die maat. Maar het vinden van een band voor een oldtimer auto gaat zo niet lukken denk ik. Waar ik bij de bekende bandensites heel eenvoudige de gangbare maten kan vinden, vergelijken en bestellen, valt dat voor een oldtimerband in de maat 5.00 x 16 toch tegen.

Diagonaalband

De luchtbanden van oudere oldtimers waren meestal diagonaalbanden, zo genoemd omdat de koordlagen van het karkas diagonaal op de rijrichting zijn geplaatst. Dat geeft de band de nodige stijfheid en sterkte. Nadeel van een diagonaalband is dat deze band erg stijf is en in bochten het loopvlak minder contact met de weg heeft.

Radiaalband

De radiaalband is in 1946 als eerste op de markt gebracht door Michelin. Door de koordlagen van het karkas haaks op de rijrichting van de band te plaatsen wordt de zijkant van de band flexibeler en kan deze meer bewegen. In bochten houdt zo het loopvlak van de band beter contact met de weg.

Bandenmaat

Op de online bandensites is het soms een hele toer om de juiste maten te vinden. Niet altijd vind je dezelfde maataanduiding zoals die is vermeld op de oude banden (zie foto). Kies je dan een maat die er op lijkt of zoek je nog even verder via andere online bandenverkopers?

Gelukkig hebben bandensites soms ook de mogelijkheid om te zoeken op automerk en type. Zoeken op een Opel P4 levert geen gevonden resultaten op of kan in het geheel niet.

Oldtimer specialist

Het kopen van oldtimerbanden gebeurt in de regel veel minder vaak dan het kopen van banden voor de auto die je dagelijks gebruikt. Ga je voor je zomerbanden of winterbanden naar de online bandenverkopers of naar de bandenspecialist bij jou in de buurt? Wellicht een verstandige keuze om ook voor het kopen van oldtimerbanden even langs te gaan bij een oldtimerspecialist die ervaring heeft in het monteren van oldtimerbanden. Of zou je ook contact kunnen opnemen met de helpdesk van de online bandenleveranciers?

Ervaring en advies

Heb jij zelf ervaring met het kopen van oldtimerbanden of kun je onze bezoekers en lezers adviseren over oldtimerbanden laat dan even een reactie achter. Natuurlijk geven we ook graag enkele tips bij het vervangen van oldtimerbanden.

Related Posts