Testrijden op dak van Fiat autofabriek in Turijn

Heb je een Fiat 124 Sport Spyder, Topolino of een andere Fiat gemaakt tussen 1923 en 1970? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw oldtimer haar eerste kilometers heeft gereden op de testbaan op het dak van de voormalige Fiat autofabriek in Turijn.

Halve kilometer lang

De Lingotto autofabriek werd in 1923 geopend na een bouwperiode van 7 jaar. Een record: het was op dat moment namelijk de grootste autofabriek ter wereld. Het is ook geen wonder dat het gebouw maar liefst een halve kilometer lang is. Het dak diende namelijk als een testbaan voor de geproduceerde Fiats.

Autofabriek Lingotto testbaan op dak

Lopende band

Deze unieke autofabriek was een heuse lopende band. Op de begane grond stonden de onderdelen en gaandeweg naar boven, via vijf verdiepingen, begon de auto vorm te krijgen. En wat doe je met een auto die compleet is? Die moet natuurlijk testrijden!
De testbaan op het dak van de fabriek was vijfhonderd meter lang met twee komvormige bochten. Kwam de Fiat door de test dan werd deze via de spiraalvormige hellingsbaan weer vijf verdiepingen naar beneden gereden.

Autofabriek spiraalvormige hellingsbaan

Sluiting van de autofabriek

De Lingotto fabriek in Turijn heeft een groot gedeelte van Fiat’s productie voor haar rekening genomen. Totdat het moment kwam in de jaren ’70 en de fabriek achterbleef bij vernieuwende productietechnieken. Het jaar 1982 betekende het einde van het Fiattijdperk en de laatste Lancia Delta rolde van de band.

Overnachten in de autofabriek

Sinds 1992 is de voormalige autofabriek van Fiat omgetoverd tot een winkel-, congres- en hotelcentrum: I Portici genaamd. De architect Renzo Piano verbouwde de fabriek. Wil je een nachtje slapen in de fabriek? Boek dan een kamer in het NH Hotel Torino Lingotto. De testbaan op het dak doet nu gedeeltelijk dienst als joggingbaan voor de hotelgasten. Natuurlijk is het ook een grote toeristische attracties voor elke autoliefhebber!