Dagen H: links rijden in Zweden was ooit doodnormaal

Rijden ze in Zweden nou links of rechts? Een goede vraag. Want wist je dat ze in Zweden pas vanaf 3 september 1967 rechts rijden? Een flinke ommezwaai. Op deze dag moest iedereen vanaf 05.00 uur ineens aan de rechterkant van de weg gaan rijden. Dat dat een zootje werd is natuurlijk te verwachten.

Dagen H

Logo Dagen H - links rijden in ZwedenDagen H (Zweeds voor Dag H) heet dit fenomeen in Zweden. De letter ‘H’ saat voor Högertrafik oftewel Rechts verkeer.

Links rijden

Het veranderen van de rijkant in een land vergt natuurlijk behoorlijk wat voorbereiding. Alle verkeerslichten staan verkeerd, pijlen op de weg staan de andere kant op en wat te denken van alle bussen die ineens de deur aan de verkeerde kant hadden? Pakistan en Kenia waren in ieder geval erg blij, want veel van de bussen werden daar naar toe geëxporteerd.

Hoe zorg je er nou voor dat het om 05.00 uur in de ochtend niet een giga chaos wordt op de weg? Ten eerste mocht bijna niemand de avond en nacht ervoor de straat op met z’n auto. Een goeie marketingzet: een grote televisieshow uitzenden op de televisie. De show boekte een record aan kijkcijfers en de zangeres van ABBA brak dat weekend door. En mensen bleven op de bank zitten.

Moment suprême

En dan is het bijna 5 uur. Al het verkeer in Zweden mocht niet rijden om kwart voor vijf en moest 5 minuten stil blijven staan. Daarna moest iedereen voorzichtig naar de rechterkant van de weg rijden. Ook daar moesten ze weer even stilstaan en om exact 05.00 uur werd de weg vrijgegeven en was Dagen H een feit. Dag links rijden.

Waarom wisselen van rijbaan?

Een van de redenen was dat er nogal wat verwarring onstond bij de grensovergangen met Noorwegen en Finland. Daar reden ze namelijk wel rechts. Daarnaast vond men het ook veiliger. De Zweden reden immers wel al in auto’s met het stuur links. En die hebben dan weer een beter zicht op de weg als er aan de rechterkant gereden wordt.

Een andere reden voor Dagen H was de koplamp. De meeste auto’s in Zweden hadden op dat moment goedkope ronde koplampen. In de rest van Europa was het mode om over te stappen op duurdere koplampen die per merk verschillen. Dus in plaats van te wachten totdat deze hype naar Zweden zou komen, besloot men nu al over te gaan op Dagen H. Kostenbesparing. Voertuigen konden beter nu koplampen wisselen nu het nog niet zo duur was…

Roken met links

Zouden de Zweden vanaf dat moment ook aan de andere kant van hun bed zijn gaan slapen? O het horloge ineens om de andere pols dragen? Nee. Maar er werd door buschauffeurs wel met hun andere hand gerookt toen dat nog toegestaan was in de bus. Linkssturend konden ze natuurlijk de as niet meer met de rechterhand uit het linkerraam tippen.