Het verhaal achter het autokerkhof in Châtillon

Vergane glorie in de Belgische Ardennen: het autokerkhof in Châtillon. De ooit zo prachtige Opel Rekords en Opel Kapitans, Volkswagen Kevers, Simca’s, Vauxhalls, Plymouths en nog veel meer moois stonden hier jarenlang te wachten en weg te roesten.

Inderdaad, stonden weg te roesten. Sinds een paar jaar bestaat het autokerkhof met voornamelijk Amerikaanse wagen uit de jaren ’50 en ’60 niet meer.

‘Het echte verhaal’

Volgens verhalen is de eigenaar van dit dennenbos meneer Constant, een dierenarts. De vader van meneer Constant kocht de auto’s op van militairen van een NAVO-basis in de jaren ’60. Auto’s die niks kostten aangezien ze anders verscheept moesten worden naar Amerika. De auto’s werden rij aan rij het dennenbos en andere weilanden ingereden. Wachtend tot ze geld waard werden.

Bedevaartplaats

Het autokerkhof werd een bedevaartplaats voor fotografen. Door foto’s die op internet terechtkwamen kreeg de plaatselijke krant er ook lucht van. De burgemeester werd ingelicht over het feit dat er maar liefst drie plekken waren in de gemeente die vol lagen met autowrakken. Een milieudelict aldus de burgemeester.

Weg autokerkhof

Per 1 januari 2011 moesten alle wrakken worden opgeruimd. Zo niet, dan kon meneer Constant rekenen op een boete van € 250 per autowrak. Weg erfenis, weg erfgoed. Het enige dat rest zijn de prachtige foto’s en opnames.

Is dit het echte verhaal achter het spookachtige autokerkhof in Châtillon of een van de legenden? Wie zal het zeggen…

Châtillon autokerkhof
Châtillon autokerkhof
Châtillon autokerkhof
Credits: Aktiefbeeld en Bruxelles5

Related Posts