5 tips bij het vervangen van oldtimerbanden

Je hebt een prachtige klassieke auto gekocht, maar hoe weet je nou welke oldtimerbanden je nodig hebt en wanneer ze vervangen moeten worden? MyOldtimer.nl geeft je 5 handige tips.

Tip 1: kies de juiste band

Om ervoor te zorgen dat je veilig kunt blijven rijden met je oldtimer is het slim om voor speciale oldtimerbanden te kiezen. Deze banden zijn speciaal gemaakt voor oudere auto’s, hebben een speciale maat of uitvoering. Daarnaast behoud je de retro-uitstraling met oldtimerbanden met een witte zijkant of banden met een speciaal profiel.

Tip 2: vervangen van oldtimerbanden voordat ze versleten zijn

De gemiddelde oldtimerliefhebber rijdt 2000 kilometer per jaar. Na tien jaar zal het profiel op de banden er waarschijnlijk nog steeds prima uitzien. Toch verouderen oldtimerbanden waardoor ze verzwakken en verharden. Deze verharding leidt tot minder grip en stabiliteit en een langere remweg wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Vervang banden als ze tussen de zes en tien jaar oud zijn.

Tip 3: de leeftijd van een band vaststellen

Heb je geen idee hoe oud je banden zijn? De leeftijd van een band kun je vaststellen aan de hand van de DOT-code op de band.

Bij banden die voor 2000 zijn gebouwd bestaat de DOT-code uit drie cijfers. Bij banden geproduceerd in het jaar 2000 of daarna bestaat de DOT-code uit vier cijfers. De eerste twee cijfers van de code geven de productieweek aan. De twee laatste cijfers staan voor het productiejaar. De band hieronder is geproduceerd in de 10e productieweek in 2001.

DOT-code - vervangen van oldtimerbanden

Tip 4: controleer oldtimerbanden geregeld

Om oldtimerbanden zo optimaal mogelijk te houden, moet de conditie van de banden regelmatig worden gecontroleerd. Check of er geen scheuren in de bandwang zitten, of het profiel nog voldoende is en of de band zijn oorspronkelijke vorm nog heeft.

Tip 5: zorg voor de juiste bandenspanning

Ook moet een band over de juiste bandenspanning beschikken. Bij Britse en Amerikaanse auto’s wordt de luchtdruk vaak vermeld in ‘psi’, oftewel pounds per square inch. Om deze waarde om te rekenen naar bar vermenigvuldig je de psi-waarde met 0,06985. Geregeld naar het tankstation is een must!

Related Posts