Oldtimerregeling: flinke misser van het kabinet

Iemand binnen het kabinet heeft zich flink verkeken op de inkomsten van de oldtimerregeling. Na het rekensommetje nogmaals goed doorgenomen te hebben blijkt dat de oldtimerregeling veel minder oplevert dan men dacht.

Minder opbrengsten

Vreemd. De oldtimerregeling zou 120 miljoen moeten opleveren, toch komt er dit jaar ‘maar’ 35 miljoen euro binnen blijkt uit een onderzoek van Stichting Autobelangen. Vrij logisch toch? CDA-kamerlid Pieter Omtzigt: “Dat roepen we in de Kamer van tevoren: als je dit doet, weet je dat mensen die zomaar drieduizend euro per jaar moeten betalen terwijl ze nog geen duizend kilometer per jaar rijden hun auto gaan schorsen, want dan wordt je hobby onbetaalbaar. En daar is niet naar geluisterd.”

Schorsen, exporteren of slopen

Oldtimerliefhebbers die een belachelijk hoog bedrag moeten neertellen om nog een paar kilometer per jaar te kunnen rijden bedenken zich een paar keer voordat ze deze belasting betalen. Voornamelijk klassiekers op LPG verdwijnen uit ons straatbeeld. Wouter van Embden van Autobelangen zegt: “Die worden geschorst, die worden gesloopt of geëxporteerd, maar er wordt niet mee gereden, waardoor er ook geen belasting voor betaald wordt.” Daar gaan de inkomsten van het kabinet.

Verkeerde groep aangepakt

De nieuwe oldtimerregeling houdt in dat per 1 januari 2014 oldtimers weer wegenbelasting moeten betalen als ze onder de veertig jaar oud zijn, in plaats van de vijfentwintig jaar die daarvoor gangbaar was. Best jammer. Vooral omdat er zoveel LPG-auto’s bijzitten. Een schone brandstof. Beter voor het milieu dan ronkende diesels.

Omtzigt zegt dan ook dat de verkeerde groep automobilisten is ‘gepakt’. Willen we niet juist de automobielen aanpakken die slecht zijn voor het milieu? De diesels tussen 25 en 30 jaar oud. Toch blijkt uit cijfers dat er in deze veel minder schorseingen zijn dan in de overige categorieën.

Wat zegt staatssecretaris Wiebes van Financiën? In een schriftelijke reactie legt Wiebes uit dat het te vroeg is om conclusies te trekken. We wachten gewoon nog een jaartje…

Related Posts