Oud-voorzitter Pon-imperium, Mijndert Pon (82), overleden

Mijndert Pon op 82-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Nijkerk. Tot 1990 was Mijndert Pon de grote baas van het Pon-imperium.

Pon-imperium

mijndert ponHet hele imperium begon in 1898 als een winkel in tabak, sigaren, zeep, zaden en huishoudelijke artikelen in de Langestraat in Amersfoort. Niet lang daarna werden de pijlen gericht op de groeiende vraag naar mobiliteit. Zo werd Pon in 1900 de importeur van Opel fietsen.

Importeur van de Kever

Pon Holdings staat vooral bekend om het Volkswagen importeurschap sinds 1947. Ben Pon sr., de zoon van Mijndert Pon, bracht in 1947 als eerste de Kever naar Nederland en was verantwoordelijk voor de komst van de Typ 2. Daarnaast is het bedrijf ook verantwoorlijk voor onder andere het importeurschap van Porsche, Seat, Audi, Skoda, Bentley en Lamborghini.

Argentijnse wijnen

Het pioneerschap zat Mijndert Pon in het bloed. Begonnen met een tabakswinkel legde hij in 1990 zijn functie als bestuursvoorzitter neer en ging zich focussen op Argentijnse wijnen. Begin jaren 90 trok Pon naar Argentinië om premium wijnen te gaan ontwikkelen in Tupongato. Hij richtte onder andere Salentein (vernoemd naar Landgoed de Salentein in Nijkerk) en Bodegas Callia op.

Het wijnhuis Salentein laat weten dat Mijndert Pon op 82-jarige leeftijd overleden is een een ‘complicatie aan zijn gezondheid’. In de Telegraaf staat in een overlijdensbericht: ‘Ik heb een fantastisch leven gehad’. Mijndert Pon zal in besloten kring begraven worden in Amersfoort.

Related Posts