Nostalgie: Matchbox speelgoedauto’s

Wie is er niet opgegroeid met de bekende Matchbox-autootjes? Kleine speelgoedautootjes die met gemak in een luciferdoosje passen. Vandaar ook de Engelse naam Matchbox. Ken je ze nog?

Gisteren was de 96e geboortedag van Leslie Smith, de mede-oprichter van de Matchbox-autootjes. Een goede gelegenheid om dit mooi stukje speelgoed eens in het zonnetje te zetten.

Matchbox

Het oorspronkelijke Britse speelgoedauto- en miniatuurautomerk is na veel omzwervingen onderdeel geworden van de Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel. De merknaam Matchbox is door het bedrijf Lesney bedacht. Nadat Lesney failliet ging in 1982 nam een fabrikant uit Hong Kong het stokje over. Weer een faillissement. Daarna ging Tyco ermee aan de haal totdat het grootste speelgoedbedrijf ter wereld Tyco opkocht: Mattel. Gestart in 1953 en de Matchbox auto’s bestaan nog steeds!

Speelgoedauto’s

Simpele speelgoedauto’s: Citroën, Toyota, Audi, Opel, Peugeot, Alfa en noem er nog maar een paar. Herkenbare auto’s van allemaal hetzelfde formaat. En ze zitten ook nog eens in hele herkenbare doosjes. De echte juweeltjes kun je vinden op rommelmarkten en braderieën. Struin de markten af en je vindt de beste autootjes, nu echte oldtimers. Zo vul je je collectie aan voor een prikkie.

Tegenwoordig moet je in de winkel wel je best doen om de gewone speelgoedautootjes te vinden. Tussen alle monstertrucks, ruimteschepen en plastic wagens liggen ze verscholen. De kleine ietwat zware autootjes van metaal. En let op: ze zijn nog flink robuust ook nog. Ga je er per ongeluk op staan? Niks aan de hand, ze rijden gewoon weer verder. In tegenstelling tot de plastic variant. Het blijft een stukje nostalgie dat ons terugbrengt in die prachtige vervlogen tijden…

Wat is jouw favoriete Matchbox speelgoedauto?