Wat is het verschil tussen Opel, Vauxhall en Holden?

Wat hebben een Opel Corsa, Holden Barina en Vauxhall Corsa met elkaar gemeen? Nou, het is precies dezelfde auto. Maar hoe zit dat nou eigenlijk?

General Motors

Een kort lesje geschiedenis. Het Amerikaanse General Motors (GM) is één van de grootste automobielbedrijven ter wereld. GM groeide groter en groter. Zo werd het Duitse Opel in 1929 overgenomen, het Britse Vauxhall in 1925 en het lokale Australische merk Holden in 1931.

Opel, Vauxhall en Holden

In het kort: met GM als moeder-concern is er lange tijd geleden besloten dat Opel en Vauxhall hetzelfde programma voeren onder hun eigen merknaam. Zo produceren beide merken dezelfde types, een aantal uitzonderingen daargelaten. Vauxhall in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en Opel op het Europese vasteland. Jawel, zoals de bekende Corsa. Voor een aantal types doet ook Holden mee. De Opel Corsa heet bijvoorbeeld Holden Barina in Australië.

Holden pick-up

Maar dit Australische automerk produceert meer robuustere auto’s. Zoals de Holden Ute, een combinatie van een sedan en een pick-up. Dezelfde auto wordt dan weer in Zuid-Afrika verkocht onder de naam Chevrolet Lumina Ute. Om het allemaal wat makkelijker te houden.

Verschil Opel, Vauxhall en Holden

Een kort overzichtje van de merken die GM produceert:

  • Buick
  • Cadillac
  • Chevrolet
  • GMC
  • Corvette
  • Holden
  • Opel
  • en Vauxhall

Handig om te weten toch!

Related Posts