De ‘Amerikaanse’ Volkswagen Kever is jarig!

Het is dit jaar de 65e ‘verjaardag’ van de Volkswagen Kever. In de Verenigde Staten welteverstaan. De eerste Volkswagen Kever werd daar geïmporteerd door onze eigen Ben Pon Senior in januari 1949. Via een lange boottocht kwam de Kever aan in New York City. Zo is de Kever waarschijnlijk ook aan zijn naam gekomen: de New York Times was de eerste die dit model ‘Kever’ noemde (in het Engels ‘Beetle’).

In de jaren 60 schoot de verkoop in Amerika echt de lucht in. Deze sombere, kleine en praktische auto was ontzettend populair bij jonge Amerikanen. Aan het eind van de jaren 60 werden er maar liefst 400.000 stuks per jaar verkocht. Tien keer meer dan de huidige verkoopaantallen van de Beetle in 2013 in de Verenigde Staten.

Ontwikkeling van de Volkswagen Kever

Maar wie is nou de bedenker van de zo beroemde Volkswagen Kever? Is het Ferdinand Porsche die in opdracht van Hitler een combinatie van ideeën omtoverde tot een auto? Of misschien Béla Barényi en Erwin Komenda die grote delen ontworpen hebben? Er zijn zelfs mensen die beweren dat de Hongaarse Jood Josef Ganz de ontwerper is. Wie de Kever ook bedacht heeft, het was een waar succes!

Related Posts